** reizen ** kids ** natuur ** cultuur ** muziek ** theater ** kunst ** gedichten ** humor ** liefde **

7 augustus 2017

Kansrijk Soweto, hip Melville, kleurrijk Shangana

Een tuk-tuk was ons vervoersmiddel voor een tour dwars door de wijk Soweto in Johannesburg. Normaal gezien zouden we het een 'sloppenwijk' noemen, maar onze gids benadrukte dat ze liever spreken over een 'kansrijke wijk', waar steeds meer mensen hun dromen najagen.



Verbannen naar de ghetto
Soweto is een afkorting voor South West Township. De wijk is ontstaan toen de blanke regering de rassenscheiding invoerde. Vanaf dat moment was het verboden voor zwarte Zuid-Afrikanen om in Johannesburg te wonen. Ze werden in feite verbannen naar deze nieuwe ghetto.

Van golfplaatdak tot twee onder één kap Sindsdien heeft de wijk vele metamorfoses ondergaan. Er zijn vele diverse woonvormen te vinden. Iedereen denkt –terecht– meteen aan krakkemikkige huizen met golfplaatdakjes en primitieve kamers met vier bedden waar dubbel zoveel mensen in leven. Tegelijkertijd kent de buurt ook best aardige uithoeken, waar relatief rijke mensen hun eigen woning hebben gebouwd. Maar ook al is apartheid officieel al jaren afgeschaft, nog steeds zijn de blanke bewoners van Soweto op één hand te tellen.



Even slikken
Onze gids vertelde uitgebreid over de pijnlijke historie van Zuid-Afrika. De verhalen over de studentenopstanden in Soweto, waarbij de blanke politie vele studenten doodschoot, gingen door merg en been. Ook Reza en Milo moesten even slikken toen ze de beroemde foto zagen waarop te zien was dat zelfs een twaalfjarige jongen (Hector Pieterson) gestorven was tijdens deze opstand. Gelukkig zijn er ook vrolijke noten te plaatsen, zoals het feit dat in één straat van Soweto maar liefst twee Nobelprijswinnaars hebben gewoond: Nelson Mandela en Desmond Tutu.



High fives en graffiti
Wat opviel tijdens de rondrit, was dat de inwoners van Soweto erg positief en vriendelijk waren. Natuurlijk zijn er duizend en één dingen die beter moeten en deze voortuitgang gaat veel te traag, maar de vibe bij de mensen is goed. Milo vond de interactie met de schoolgaande kinderen het leukst: als een ware popster zwaaide hij naar alle kindjes en gaf hij ze de ene high five na de andere. Reza kon de vele beschilderde muren waarderen en zo had ook deze trip voor ieder wat wils.







Ondernemende suburb
We verbleven enkele dagen in Melville, een wijk van Joburg waar veel hipsters wonen. De buurt ademt ondernemerschap en gezelligheid uit. '27 boxes' is een gebouw dat bestaat uit opeengestapelde containers, waarin allerlei trendy eettentjes, beautysalons, kledingwinkels en andere bedrijven te vinden zijn. Reza en Milo konden daar voor 50 rand (de valuta van Zuid-Afrika, omgerekend 3 euro) een kwartier experimenteren met een VR-bril, in een soort pijpenla waarin twee computernerds hun bedrijfje runnen.



Marktwerking en de chief
Een andere cultureel uitstapje tijdens onze Zuid-Afrika-trip bracht ons naar het Shangana cultural village. We kregen een rondleiding door dit authentieke Shangana-dorpje waar nog één gezin van deze stam woonde. Het feit dat ze hun hutjes, op gezette tijden, openstellen voor toeristen geeft aan dat ook de chief met zijn drie vrouwen en 25 kinderen gevoelig is voor marktwerking.



Draai gevonden
Nadat we toestemming hadden gekregen om rond te lopen en foto's te maken, vond ieder zijn draai al gauw in het dorpje. Milo en Vincent maakten muziek met de twee jongste telgen van het dorp, Reza liep rond met een stapel brandhout op zijn hoofd en Viola bekwaamde zich in het hogere mattenvlechtwerk.





Medicijnvrouw: voor al uw kwaaltjes en toekomstvragen
Toen was het tijd om een bezoek te brengen aan de medicijnvrouw. Naast kruiden tegen allerlei kwaaltjes, zoals poeder tegen hoofdpijn (niet nemen als je geen hoofdpijn hebt, want daar krijg je hoofdpijn van), een plantje tegen uitslag en een wortel tegen mannelijke zwakte (vooral als je drie echtgenotes te vermaken hebt), kon ze ook je toekomst voorspellen. Dit vonden de mannen heel interessant dus nu weten we dat Reza het goed gaat doen op school en een doorsnee puber is die soms gewoon met rust gelaten wil worden. En dat Milo later zijn droom zal vervullen en filmregisseur zal worden.



Pretpark
De laatste halte die we aandeden in Zuid-Afrika was nauwelijks cultureel te noemen: Gold Reef City, vlak naast Joburg. Je zou deze attractie kunnen beschrijven als een waarheidsgetrouwe nabootsing van het leven in de tijd van de goudzoekers. Maar ja… laten we zeggen dat de makers ietwat zijn doorgeschoten naar de commerciële kant. Dus het is in feite een pretpark vol achtbanen, suikerspinmachines, ijskramen en ander kermisvermaak. Laat dat nou precies zijn wat onze jongens nodig hadden na een dag lang panorama-route-uitzicht-geneuzel. Cultureel verantwoord? Totaal niet... Maar wel een verdiende besteding van onze laatste volle dag in Zuid-Afrika.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten